Leidinggevende verantwoordelijk voor verdeling jodiumpillen
Actueel 27 maart 2018

Leidinggevende verantwoordelijk voor verdeling jodiumpillen

Bij een nucleair incident kan er radioactieve straling vrijkomen die radioactief jodium kan bevatten. Dit kan bij bepaalde risicogroepen (personen jonger dan 40 en/of zwangere of borstvoeding gevende vrouwen) schildklierkanker veroorzaken. Om de opname van het radioactief jodium door de schildklier te vermijden, kan men jodiumtabletten innemen (echter énkel wanneer de overheid hiertoe oproept). Dit kan er voor zorgen dat de schildklier al verzadigd is en het radioactieve jodium niet meer zal opnemen.

Jodiumtabletten : ook voor “collectiviteiten”

De overheid stelt jodium gratis ter beschikking aan de bevolking. Ook de werkgever wordt aanbevolen jodium te voorzien voor zijn werknemers. Zo kan men afleiden uit een Koninklijk Besluit van 6 maart 2018.

Het K.B. spreekt over een “collectiviteit”. Met collectiviteit wordt elke voorziening bedoeld waar personen aanwezig kunnen zijn die vatbaar zijn voor een besmetting met radioactief jodium (m.a.w. iedereen jonger dan 40 en zwangeren of borstvoeding gevenden) : ondernemingen, instellingen, bioscopen, fabriek, ziekenhuis, supermarkt, toneelzaal, scholen, … zelfs rusthuizen want er is personeel jonger dan 40.

Iedere onderneming zal -) afhankelijk van haar locatie (noodplanningszone of extensiezone, zie verder) -  actie moeten ondernemen om haar personeel, klanten en bezoekers te beschermen in geval van een nucleair incident. En deze acties omvatten o.a. het verdelen van jodiumtabletten.

Het is de leidinggevende die alle informatie en instructies zal ontvangen die nodig zijn om het nucleair noodplan van de Belgische overheid te kunnen uitvoeren.


Het nucleair noodplan : voorgeschreven maatregelen

Het nucleair noodplan van de Belgische overheid onderscheidt twee zones waarbinnen in geval van nucleair incident acties dienen te worden ondernomen :

  • de noodplanningzone : binnen een straal van 20 km rond de nucleaire sites te Doel, Tihange, Mol (SCK),  Dessel (BP), Chooz in Frankrijk en Borssele in Nederland en binnen een straal van 10 km rond het Instituut voor Radio-Elementen te Fleurus.
  • de extensiezone : binnen een straal van 100 km rond de nucleaire site.  

Binnen de noodplanningszones worden volgende acties ondernomen :

De inname van jodiumtabletten geldt voor alle personen jonger dan 40 en/of zwangere of borstvoeding gevende vrouwen (Voor 40-plussers wegen de nadelen van het nemen van jodiumtabletten vaak zwaarder door dan de voordelen). Maar het kan best zijn dat de overheid in geval van een incident beslist om enkel personen jonger dan 18 jodiumtabletten te geven, zoals het geval was ten tijde van Tsjernobyl.  Meer info hierover op http://www.nucleairrisico.be/voor-wie.

Voor de extensiezone geldt :

In de extensiezone geldt deze maatregel enkel voor personen jonger dan 18 en zwangere of borstvoeding gevende vrouwen.

 

Verdeling van de jodiumtabletten binnen een collectiviteit

Men raadt de collectiviteiten dus ook sterk aan om een voorraad jodium in huis te halen. Om te berekenen hoeveel jodiumtabletten er voorradig dienen te zijn kan u terecht op deze pagina.

De leidinggevende moet de personen aanwijzen die de jodiumtabletten mogen verdelen.

De verdeling mag enkel gebeuren na instructies door de overheid ! In geen geval mag dit op eigen initatief gebeuren. Dat geldt trouwens ook voor particuliere inname van de tabletten.

De bewaarplaats van de voorraad moet bekend worden gemaakt in de collectiviteit en men moet ervoor zorgen dat deze beveiligd is en niet toegankelijk voor kinderen.

Op een zichtbare plek bij de bewaarplaats dient, duidelijk geafficheerd, een overzichtelijk document te worden gehangen waarin staat :

  • Inhoud van de voorraad
  • Wijze van bewaring
  • De personen die aangewezen werden om de tabletten te verdelen
  • De instructies en richtlijnen die eventueel door de overheid verstrekt werden.

Dit document wordt periodiek geactualiseerd telkens er zich wijzigingen voordoen in de te vermelden gegevens.

Van toepassing vanaf 22 maart 2018.

 

Bronnen