Meer fietsen, minder ziekteverzuim
Thematische artikels 30 november 2017

Meer fietsen, minder ziekteverzuim

Het aantal boeken, artikelen en websites die de positieve invloed van fietsen aanprijzen, is niet meer te tellen. Volgens een studie van TNO, de Nederlandse organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek, die in 2009 werd gepubliceerd, neemt een persoon die regelmatig met de fiets naar zijn werk gaat, elk jaar één dag minder ziekteverlof dan zijn niet-fietsende collega’s. Waar wachten we dan nog allemaal op om de auto in de garage te laten en de fiets te nemen ?

Fietsen, een heleboel voordelen

We kennen allemaal de gunstige effecten van fietsen op de gezondheid in termen van gewichtsverlies. Trappen tot aan het werk is zo één van de beste manieren om in vorm te blijven, maar fietsen heeft ook positieve effecten op mentaal vlak : uit studies is gebleken dat fietsende werknemers over het algemeen minder stress hebben dan hun collega’s die met de auto of met de trein naar het werk gaan.


Iedereen wint erbij

In 2009 had TNO de werkgevers al voorgesteld om hun werknemers aan te moedigen met de fiets naar het werk te gaan. Wie een betere gezondheid zegt, zegt immers ook minder ziekteverzuim. Volgens die studie nemen fietsers elk jaar gemiddeld één dag minder ziekteverlof dan hun niet-fietsende collega’s. Dat heeft ook een gunstig effect op economisch gebied: er is berekend dat de werkgevers 27 miljoen euro per jaar zouden kunnen besparen als het aantal werknemers die met de fiets naar hun werk gaan, met 1% zou toenemen. En vergeet ook de fietsvergoeding niet, die bepaalde werknemers aan hun fietsende werknemers toekennen en die is vrijgesteld van belastingen.

Een duidelijke win-winsituatie !


Gezondheid, een zaak van iedereen

Als je twijfelt om de stap te zetten om met de fiets naar je werk te gaan, aarzel dan niet om inlichtingen in te winnen bij je werkgever over de fietsvergoeding. Ook het project Bike to Work, met de steun van de Fietsersbond (in Vlaanderen) en de GRACQ (in Franstalig België), is een groot succes.

 

Referenties :

 

Dit artikel verscheen eerder op de site van Previdis.