App van de maand : Mindfulness App
07 juni 2016

App van de maand : Mindfulness App

Mindfulness is een heuse hype. Het is een vorm van meditatie waarin men de aandacht richt op het hier en nu. Deze aandachtstraining wordt door therapeuten gebruikt ter bestrijding van piekeren, depressie, pijn of burn-out, door het actief leren loslaten van negatieve gedachten. De Mindfulness App is met bijna 1 miljoen gebruikers wereldwijd de populairste app waarmee je op mobiele wijze de principes van mindfulness kunt toepassen.

De van oorsprong Zweedse Mindfulness App is betalend (1,99 euro), en beschikbaar in 25 talen waaronder het Nederlands en het Frans. De oefeningen zijn gebaseerd op de Mindfulness Stress Reductie Training (MBSR), ontwikkeld en onderzocht door Jon Kabat-Zinn, werkzaam bij het Mindfulness Centrum van de University of Massachusetts.

 

Je kunt verschillende parameters instellen:

  • Op welke dagen en op welk tijdstip je eraan herinnerd wordt dat het tijd is om te mediteren.
  • Bepaalde adressen waarvoor je bij het betreden of verlaten een herinnering krijgt.
  • De tijdsduur van een meditatie.
  • Of je al dan niet begeleid wordt door een stem.

In een overzicht kun je zien hoe vaak en hoe lang je de verschillende technieken hebt toegepast.

De Mindfulness App bevat vier geleide meditaties van verschillende duur: 3, 5, 15 en 30 minuten, vier stille meditaties met klankschaal: 3, 5, 15 en 30 minuten, en één geleide bodyscan. Het is tevens mogelijk om bijkomende meditatiesessies aan te schaffen van verschillende mindfulnesstrainers.

Voornamelijk als hervalpreventie voor depressies behaalt mindfulness goede resultaten, zeker in de vorm van uitgebreide groepstrainingen onder begeleiding, en met opdrachten om tussen de sessies door te oefenen. Momenteel is er wel nog onvoldoende bewijs dat mindfulness ook effectief is bij angst en pijnbestrijding, bij slapeloosheid, astma, tinnitus etc1.

Volwaardige alternatieven voor de Mindfulness App zijn de gratis VGZ Mindfulness app (enkel in het Nederlands), de gratis Smiling Mind (enkel in het Engels), en de betalende Buddhify (enkel in het Engels).

 

(1) "Mindfulness: hype of wetenschap?" Prof. Rudi De Raedt. (Universiteit Gent), in : Durf Denken, april 2016.

 

 

Links

IOS https://itunes.apple.com/us/app/mindfulness-app-guided-silent/id417071430?mt=8

Android https://play.google.com/store/apps/details?id=se.lichtenstein.mind.en&hl=nl

 

 

Edelhart KEMPENEERS, medisch directeur Vlaanderen en Brussels Gewest