Beschermingsmaatregelen voor de zwangere werkneemsters : recht op borstvoedingsverlof ?
Législation 26 oktober 2017

Beschermingsmaatregelen voor de zwangere werkneemsters : recht op borstvoedingsverlof ?

Naast de moederschapsrust bestaan ook een aantal maatregelen die de werkneemster moeten toelaten borstvoeding te geven.  Er wordt vaak gesproken over profylactisch borstvoedingsverlof. Maar wat houdt dit nu precies ? Is dit een recht voor de werkneemster ?  Heb ik als werkneemster ook recht op ‘gewoon’ borstvoedingsverlof of pauzes ? Een overzicht van de bestaande mogelijkheden.

 

Borstvoedingsverlof

Borstvoedingsverlof betekent dat je verlof vraagt aan je werkgever om thuis te blijven om borstvoeding te geven. 

Vandaag bestaat er geen algemene wettelijke regel die dergelijk recht toekent aan de werkneemster.  Dit betekent dat de werkneemster en de werkgever in onderling akkoord bepalen wanneer en voor welke duur de arbeidsovereenkomst wordt geschorst.  Zij bepalen ook samen de modaliteiten waaronder de schorsing mogelijk is.  Gedurende deze periode heeft de werkneemster ook geen recht op loon noch heeft zij recht op uitkeringen van de mutualiteit.  Niettemin kunnen werkgever en werkneemster vrij overeenkomen dat voor deze periode enig loon wordt uitbetaald.    

Een collectieve arbeidsovereenkomst afgesloten op het niveau van de onderneming of de sector kan het recht op betaald borstvoedingsverlof voorzien.  In dit geval kan de werkgever het opnemen van borstvoedingsverlof niet weigeren. 


Profylactisch borstvoedingsverlof ? 

In het kader van de moederschapsbescherming kan de werkneemster genieten van profylactisch borstvoedingsverlof.  Dit betekent dat de werkneemster de werkverwijdering kan vragen tijdens de periode van borstvoeding omdat zij blootgesteld is aan risico’s voor haar gezondheid of die van het kind.  Dit is enkel mogelijk indien de werkgever geen alternatief, zoals een aanpassing van de arbeidsomstandigheden of een andere werkpost, kan aanbieden.

Wanneer de werkgever oordeelt dat de functie die de werkneemster uitvoert tijdens de borstvoeding, risicovol is, zal de werkneemster onderzocht worden door de arbeidsgeneesheer.  Het is uiteindelijk de arbeidsgeneesheer die zal oordelen of er inderdaad risico’s voor de veiligheid of de gezondheid van de moeder of haar kind aanwezig zijn.  Op zijn voorstel zal de werkgever de arbeidsomstandigheden en/of werktijden wijzigen, of indien het technisch of objectief niet mogelijk is om een ander werk aan te bieden, beslissen tot de schorsing van de arbeidsovereenkomst.

Indien de arbeidsovereenkomst volledig wordt geschorst, kan de werkneemster aanspraak maken op een uitkering ten laste van de mutualiteit.  Bij gedeeltelijke schorsing zorgt de mutualiteit onder bepaalde voorwaarden voor een bijpassing van het loon.

 

Borstvoedingspauzes ? 

De werkneemster heeft het recht om de uitvoering van haar overeenkomst te schorsen om haar kind met moedermelk te voeden en/of melk af te kolven.  Bij een voltijdse tewerkstelling heeft de werkneemster recht op twee borstvoedingspauzes van een half uur op een werkdag van acht uur.  De werkneemster kan gebruik maken van dit recht tot 9 maanden te rekenen vanaf de geboorte van het kind.

Het tijdstip waarop de pauzes worden genomen, wordt bepaald in overleg met de werkgever.  Men kan ook overeenkomen om de pauzes in één keer op te nemen.

De borstvoedingspauzes zijn niet bezoldigd.  De werkneemster heeft wel recht op een uitkering ten laste van de mutualiteit. 


Bronnen :

Johan VAN MIDDEL,
Legal expert Cohezio

Verscheen in Actuascan, oktober 2017, nr. 10.