De binnenluchtkwaliteit in België
Actueel 25 januari 2018

De binnenluchtkwaliteit in België

We weten allemaal dat een slechte kwaliteit van de binnenlucht gevolgen kan hebben voor de gezondheid van de mensen in een gebouw. De Hoge Gezondheidsraad heeft een wetenschappelijk advies gepubliceerd over de binnenluchtkwaliteit van privéwoningen en openbare gebouwen (bv. scholen, kinderdagverblijven en kantoren, met uitsluiting van de interieurs van transportvoertuigen) in België.

Het advies analyseert de chemische agentia, de microbiële verontreinigende stoffen en de aanwezigheid van radon in de binnenlucht.

De volgende zaken komen niét aan bod in het advies :

  • de fysische parameters van binnenmilieus (bv. temperatuur, vochtigheid, elektromagnetische velden)
  • de chemische agentia die voortkomen uit menselijke activiteit (bv. passief roken, luchtzuiveringstoestellen, enz.)

Het verslag analyseert de huidige situatie in België, identificeert de bronnen van binnenhuisvervuiling, de gevolgen voor de gezondheid en de beoordeling van de risico’s.

Het behoud van een gezond binnenklimaat hangt sterk af van een doeltreffend en aangepast ventilatiesysteem. De blootstelling aan verontreinigende stoffen van de binnenlucht (chemische en microbiologische stoffen en radon) neemt toe als de ventilatie van het gebouw niet goed is afgesteld of slecht werkt.

De Hoge Gezondheidsraad erkent de nood aan harmonisatie van de nationale en regionale richtlijnen in verband met de binnenluchtkwaliteit, door over te gaan tot een "harmonisatie van steekproefstrategieën, analysemethodes en tools en gegevensbeoordelingstools op het vlak van gezondheidsrisico’s.

Het volledige rapport (Engels), is beschikbaar op de website van de Hoge Gezondheidsraad. 
 

spmt arista ondersteunt ondernemingen bij de stappen die ze ondernemen om de kwaliteit van de binnenlucht te verbeteren. De preventieadviseurs-arbeidshygiënisten en -ergonomen kunnen, al dan niet in samenwerking met externe laboratoria, verschillende soorten interventies voorstellen om een situatie te analyseren en om verbeteringsmogelijkheden te kunnen voorstellen. De analyses kunnen betrekking hebben op volgende aspecten :

  • Microbiologische analyses : door middel van metingen van de lucht of door het nemen van contactstalen, bv. op een muur die schimmels bevat. Microbiële analyses kunnen ook preventief worden uitgevoerd in de lokalen die zijn uitgerust met airconditioning. Behalve de luchtstalen in het lokaal waar wordt gewerkt, kunnen er ook contactstalen worden genomen ter hoogte van de blaasmonden en in de pulsiegroep die zorgt voor de ventilatie van het lokaal.
  • Chemische analyses : metingen van de chemische agentia in de lucht
  • Analyses van de vluchtige organische stoffen in de lucht
  • Analyse van de concentratie aan stof (inhaleerbaar en/of alveolair) in de lucht
  • Analyse van de kwaliteit van de luchtverversing door middel van metingen van het koolstofdioxide in de lucht
  • Analyse van het thermisch comfort bij een gematigde omgevingstemperatuur


Meer informatie

Contacteer sec.rim@cohezio.be


Bron : Binnenluchtkwaliteit in België, Advies nr.8794 van de Hoge Gezondheidsraad, november 2017.

Verschenen in Actuascan, januari 2018, nr.1.