Terug aan het werk na langdurige arbeidsongeschiktheid
Thematische artikels 14 juni 2016

Terug aan het werk na langdurige arbeidsongeschiktheid

Na langdurig ziekteverlof is het vaak moeilijk om weer aan het werk te gaan, en hoe langer dat verlof duurt, hoe kleiner de kans dat men de oude functie terug mag opnemen.  Bij lange afwezigheid moet de terugkeer goed voorbereid worden, misschien moet de invulling van het werk aangepast worden aan de gezondheidsproblemen waar men nog mee kampt. De regering werkt aan een wetsontwerp over herintegratietrajecten op het werk na langdurige afwezigheid, maar er bestaan vandaag al allerlei tools die de werknemer en het bedrijf kunnen gebruiken om deze terugkeer tot ieders tevredenheid te laten verlopen.

Ten eerste moet elke werknemer die onder periodiek gezondheidstoezicht staat een werkhervattingsonderzoek ondergaan van zodra de arbeidsongeschiktheid meer dan 28 dagen bedraagt. Het onderzoek moet gebeuren zodra het werk hervat wordt.

Bij een complexe gezondheidssituatie is het soms moeilijk voor de arbeidsgeneesheer om snel een beslissing te nemen. Daarom voorzag de wetgever in de mogelijkheid van een bezoek voorafgaand aan de werkhervatting.  Dit moet gebeuren op verzoek van de werknemer of zijn behandelende arts of van de adviserende arts van het ziekenfonds. Elke werknemer kan vragen om hier gebruik van te maken, ongeacht of hij of zij onder gezondheidstoezicht staat. Als de arts de werknemer kan zien voordat die het werk hervat, heeft hij meer tijd om alle informatie te verzamelen en met de nodige mensen contact op te nemen om tot een geïnformeerd besluit te komen. Aarzel dus niet om deze mogelijkheid te overwegen als uw gezondheid (of die van uw werknemer) voor problemen zou kunnen zorgen bij de hervatting van het werk.

Naast de inrichting van de werkplek of een eventuele overstap naar andere taken, kan de werknemer ook genieten van deeltijds werken om medische redenen (vroeger "halftijds werken om medische redenen" genoemd). In de privésector moet de werknemer dit aanvragen aan de adviserende arts van het ziekenfonds op een specifiek formulier, dat hij moet opsturen voordat hij het werk hervat. Een geleidelijke werkhervatting kan dan worden overwogen met instemming van de werkgever. De voorwaarden van deze gedeeltelijke terugkeer kunnen aan ieders individuele noden worden aangepast. De instemming van de adviserende arts gebeurt automatisch wanneer het ziekenfonds wordt verwittigd voor de hervatting van het werk. Voor statutaire ambtenaren van overheidsdiensten bestaan er specifieke regels die kunnen variëren afhankelijk van de administratie waar de ambtenaar onder valt.

Indien de gezondheidsproblemen aanzienlijk zijn en er specifieke inrichtingen op de werkplek nodig zijn of als er productiviteitsverlies wordt verwacht, kan er bijzondere hulp aangevraagd worden bij de regionale instellingen voor de integratie van personen met een handicap.

Indien een terugkeer naar de vroegere job niet mogelijk is, zijn er opleidingen mogelijk die kunnen worden opgestart met de instemming van de adviserende arts van het ziekenfonds of met de hulp van dezelfde regionale instellingen voor de integratie van personen met een handicap.

Al deze mogelijkheden hebben tijd nodig om te worden ingevoerd en vragen een goede coördinatie tussen alle betrokken partijen (werknemer, werkgever, artsen, sociale instellingen, enz.). Daarom is het doktersbezoek voorafgaand aan de werkhervatting een zeer nuttig instrument om die terugkeer zo goed mogelijk voor te bereiden. Aarzel niet om er gebruik van te maken ! En indien u collega's of werknemers kent die langdurig arbeidsongeschikt zijn, aarzel dan ook niet om met hen over deze mogelijkheid te praten.

 

Michel MULLER, preventieadviseur-arbeidsgeneesheer en wetenschappelijk adviseur