Waarom je de Apple Watch zeker (niet) koopt
01 september 2016

Waarom je de Apple Watch zeker (niet) koopt

We hebben voor u een aantal maanden 's werelds coolste horloge getest. In dit kort artikel bespreken we de voor- en nadelen, vooral met betrekking tot de functie van de Apple watch als sporthorloge, stappenteller en activity tracker.

Omdat we absoluut geen zwartkijkers zijn, beginnen we met de voordelen. De Apple Watch is meer dan een sporthorloge: niet alleen kan je er sms-berichten, krantenartikels en mails mee ontvangen, je kan er je klantenkaarten bewaren,  je kan er ook muziek en foto’s mee raadplegen, en last but not least je kan allerlei applicaties gebruiken: bijvoorbeeld gezondheidsapplicaties zoals 7M Workout, Strava (beweging), MyFitnessPal (voeding), enz…

De nadelen dan. Het grootste nadeel is toch wel de eerder beperkte levensduur van de batterij. Oké, een smartphone moet je ook dagelijks opladen, zelfs frequenter bij intens gebruik, maar je verwacht toch dat zo’n duur horloge iets langer zelfstandig kan werken.

Een ander nadeel is de afhankelijkheid van de iPhone. De Watch staat via bluetooth in verbinding met de iPhone. Alle applicaties zenden hun gegevens via bluetooth door naar het horloge. Stel dat je de telefoon niet bijhebt, dan zal je ook geen gegevens (bijvoorbeeld sms) kunnen ontvangen. Het uur weergeven, en je stappen tellen, zijn dan zowat de enige zaken die je met het horloge kan doen. Je kan er voor kiezen om die bluetooth functie vaak af te zetten om de batterij te sparen – dat hebben wij vaak gedaan ! - maar op die manier kan je natuurlijk bepaalde gegevens missen. Ter info: als je de bluetooth permanent afzet, heb je op het einde van de dag nog zo’n 50-60% van je batterij over.

De vraag is natuurlijk ook of je constant meldingen wil krijgen aan je pols. Af en toe wil je toch echt niet gestoord worden. Trop is teveel. Je kan weliswaar instellen hoe luid en hoe voelbaar het signaal van het horloge is, maar toch is het even wennen als je tijdens een meeting een schuddende beweging aan je pols ontwaart. En als je tegen je pols begint te praten, dan maak je ook niet meteen de beste indruk.

Voor de batterij en voor je rust kan je de bluetooth dus maar best af en toe afzetten… En trouwens, zo feilloos is die bluetooth niet, vooral wat betreft de schermweergave in de interne applicatie “kaarten” maar ook bijvoorbeeld in de Strava bewegingsapp. Daar zit steeds een zekere vertraging op. Toch is het gelukt om bijvoorbeeld in Brussel een Apple Watch geleide fietsrit te maken: de Apple Watch stuurde ons feilloos zigzag over een traject van enkele kilometers door de stad. Inspector Gadget is back !

 

Meten van fysieke activiteit

Wat het meten van fysieke activiteit betreft, is het toestel wel degelijk zeer goed. Het kan gebruikt worden als stappenteller, wat handiger en correcter is dan een smartphone in de zak of in de tas. De stappenteller werkt ook zonder bluetooth en dus zonder de batterij te verspillen; daarbij maakt het een zeer goede inschatting van je afstand. De ingebouwde Activiteit applicatie vertelt je hoeveel uur per dag je het zitten onderbreekt met rechtstaan. Wat zeer goed is: de applicatie kan in navolging met de internationale richtlijnen een onderscheid maken tussen traag stappen en voldoende snel doorstappen, wat meer gezondheidswinst oplevert. Wil je ook je fietstraject hierbij tellen, dan dien je de ingebouwde Work-out app (of een externe applicatie) manueel aan te zetten, met keuze op “fietsen”.

Je kan dus heel wat met dit horloge, een voordeel is ook dat de Watch nog heel wat marge heeft voor verbetering. Als de apps beter worden, wat te verwachten valt, dan kan de Watch binnenkort alles!

 

Minimale beperkingen

Of toch niet ? Hier zijn nog enkele minimale beperkingen van de Watch :

  • De schermgrootte maakt dat de applicaties op de Apple Watch vaak slechts een beperkt deel tonen van wat op de iPhone te zien is. De krant lezen ga je er dus nooit mee doen, en de functionaliteiten in MyFitnessPal of 7M Workout zijn beperkter. Tenzij men een groter toestel ontwikkelt, zal dit vermoedelijk zo blijven.
  • Je zwemactiviteiten kan je niet meten: alhoewel de Watch IP44-waterbestendig is, vervalt de garantie volgens onze handleiding toch bij waterschade. Wat dat betreft: ook bij douchen en bij bepaalde arbeid, heb je de neiging om het horloge uit te doen, uit vrees voor schade.
  • Wat betreft de levensduur van de batterij, nog dit. Het zou wel eens kunnen dat je zelf wel je marathon of trektocht zal voltooien, maar dat het horloge het einde niet haalt. Toch een flinke opdoffer voor de zeer geoefende sporters!
  • Het toestel heeft geen GPS en is niet “standalone”. M.a.w. voor bepaalde functies is het toestel afhankelijk van de iPhone – dat kan het kostenplaatje nog iets onaangenamer maken.
  • Het toestel heeft geen camera aan de voorzijde, dus een videogesprek zal je er evenmin mee houden.

 

Conclusie

Samengevat is de Apple Watch een erg duur toestel met een ietwat te beperkte batterij. Qua activity tracker is het een uitmuntend toestel, maar als sporthorloge – voor de zeer geoefende sporter - komt het nog wat te kort. Door de evoluties in de applicaties zal het toestel wel steeds maar performanter en veelzijdiger worden. Als het publiek in de toekomst aan een versie met groter scherm kan wennen, en als het horloge zelfstandig kan worden (zonder iPhone), dan zullen deze Apple Watch en smartwatches toch meer en meer het straatbeeld veroveren !

 

Dr Mathieu VERSEE,  Wetenschappelijk adviseur en preventieadviseur-arbeidsgeneesheer