Welzijn op het werk : je ware bestemming(en) volgen
23 maart 2016

Welzijn op het werk : je ware bestemming(en) volgen

Hoewel het volgen van een ‘roeping’ en het zoeken naar ‘zingeving’ enkele jaren geleden nog radicaal leek, hebben vandaag steeds meer mensen een andere kijk op het professionele leven. Je kan zelfs spreken van meerdere roepingen!

Werken bij verschillende organisaties

Tegenwoordig is het heel normaal om een carrière op te bouwen bij verschillende organisaties. Voor werknemers die de laatste jaren op de arbeidsmarkt zijn gekomen is de tijd dat tientallen jaren anciënniteit de norm was, totaal voorbij.

Er wordt  steeds vaker  gewerkt met tijdelijke contracten of contracten van bepaalde duur, daardoor komt het vaak voor dat men voor verschillende bedrijven gaat werken. Door de economische realiteit worden sommigen na één (of meerdere) ontslag(en) gedwongen zich te heroriënteren. Ook die situatie is heel gewoon geworden : iedereen kent wel iemand die zijn of haar werk is verloren. Het fenomeen doet zich voor in alle lagen van de arbeidsmarkt : van laaggeschoolde jobs tot de leden van directiecomités.

Bovendien kiezen veel jonge werknemers er ook voor om in diverse omgevingen te werken. Wat vroeger nog werd beschouwd als een vorm van onstandvastigheid, is diversiteit iets waar werknemers van generatie Y doelbewust naar streven: ze willen zoveel mogelijk ervaring opdoen, het liefst in verschillende teams, om meer en sneller bij te leren. Wist je trouwens dat je loon sneller stijgt wanneer je van werkgever verandert dan wanneer je evolueert binnen je bedrijf?

Het roer omgooien

Naast het veranderen van organisatie zijn er ook talrijke voorbeelden van mensen die, op een bepaald moment in hun professionele leven, ervoor kiezen het roer om te gooien om een volledig andere richting in te slaan. Denk maar aan de bankbediende die onderwijzer werd, de bedrijfsleider die lichaamsgericht psychotherapeut werd, de kwaliteitscontroleur die modeontwerpster werd, de IT-ontwikkelaar die hr-consultant werd, enz. We hebben allemaal al mensen ontmoet die ervoor hebben gekozen een bocht van 180° te maken in hun carrière, die wat ze hadden opgebouwd achterlieten om een nieuwe professionele identiteit te ontwikkelen die beter overeenstemt met hun diepste verlangens.

Velen stellen dat het nu perfect mogelijk is een correlatie te vinden tussen de behoeften van de onderneming en de talenten die elk van ons te bieden heeft.

Is dat ideaal haalbaar ? Wat als we ons lieten inspireren door de ondernemers van de technologiesector ? Wat als onze carrière veranderde in een reeks "start-ups" voortdurend fluctuerend op het ritme van onze invallen, inspiratiebronnen en doelstellingen ?

Wat als we onze job nu eens helemaal zelf creëerden in plaats van het risico te lopen  een onaangepaste functiebeschrijving te krijgen ? Of te leven met de permanente angst te verliezen wat men ons ‘gunt’ ?

Je bestemming vinden

Om onze professionele toekomst volledig in eigen handen te kunnen nemen, is één ding noodzakelijk: ontdekken wat ons gelukkig maakt, wat ons de energie geeft om permanent bij te leren en hoe onze passie kan inspelen op een behoefte van de markt.

Je bestemming volgen, je eigen weg vinden:maar wat als ik mijn weg niet vind ? Wat als ik geen bijzonder talent heb ? Of in elk geval geen talent dat ik professioneel kan aanwenden ?

Natuurlijk zijn er mensen met een roeping. Zij horen diep in zichzelf een oproep die hen ertoe aanzet de richting van een bepaald beroep te volgen.

Maar voor de meeste mensen is die bestemming niet zo duidelijk. Voor hen is rijp beraad en soms zelfs gespecialiseerde begeleiding nodig om hun (professionele) levensmissie te vinden.  Zelfkennis, persoonlijke ontwikkeling, een gevoel van eigenwaarde en moed zijn daarbij belangrijke begrippen. De moed om diep in jezelf op zoek te gaan naar je unieke mogelijkheden.  Om je ‘intern economische model’ te bepalen in een wereld waar innovatie, mobiliteit en originaliteit steeds belangrijker worden.

Investeer in je innerlijke tuin en geef water aan al die zaadjes die niets liever willen dan kiemen, groeien en vrucht dragen. Wees de held in jouw professionele levensloop.

Meer dan één weg ?

Terwijl sommige mensen vrezen dat ze hun bestemming niet zullen vinden, kampen anderen met een ander probleem : een waaier aan mogelijkheden ! Ze weten niet wat te kiezen ! Ze voelen zich zelfs schuldig voor die uiteenlopende interesses en constante nieuwsgierigheid die hen van het ene idee naar het andere voert. Dit in een wereld die duidelijk keuze en meer stabiliteit van hen vraagt.

Het ontwikkelen van verschillende talenten, die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben, is een eigenschap waarvoor sinds kort een naam bestaat : multipotentialiteit. En die eigenschap wordt momenteel als een echte toegevoegde waarde beschouwd in de economie van de 21e eeuw.

Multipotentialiteit komt tot uiting door de combinatie van 3 grote capaciteiten:

  • de samenvoeging van ideeën uit verschillende interessegebieden tot een nieuw geheel, een soort raakvlak tussen de favoriete thema’s van de multipotentiële persoon. Vanuit die raakvlakken ontstaat innovatie.
  • een bijzonder snel leerproces: als een thema zijn interesse wekt, zal de multipotentialist zich er volledig aan wijden. Hij/zij is niet bang om van nul af aan met iets te beginnen, dat heeft die immers al zo vaak gedaan ! En omdat leren een veel geoefende vaardigheid is, is de multipotentialist er een meester in geworden. Deze diverse geleerde vaardigheden zijn immers ook bruikbaar in andere domeinen en vergemakkelijken het proces om nieuwe gegevens te verwerken
  • een meer dan gemiddeld aanpassingsvermogen, dat te maken heeft met de gewoonte spontaan nieuwe situaties op te zoeken. En de arbeidsmarktanalisten zijn het allemaal internationaal met elkaar eens: aanpassingsvermogen is de sleutelvaardigheid van deze eeuw.

Die eigenschappen vormen een sterkte, maar ze verdwijnen zodra de multipotentialist verplicht wordt zijn interesseveld te beperken. En is dat niet precies wat velen onder ons van jongs af beleefden, bijvoorbeeld bij de start van hun studies? Je moest een richting kiezen, je moest weten wat je later "als je groot zou zijn" wilde gaan doen, je moest een precies doel bepalen voor jezelf en het bereiken, enz.

Diegenen die weerstand bieden tegen die oude maatschappijvisie creëren een nieuwe trend, namelijk die van de veelvuldige carrières. Ze worden soms "slashers" genoemd: ze hebben verschillende rollen tegelijk, daarom staan er "/’s” (slashes) op hun visitekaartje. Ze zijn chirurg/professor/saxofonist, grafisch vormgeefster/ontwerpster van juwelen/home stager, of politieagent/nail artist/yogaleraar. De laatste jaren zijn er steeds meer voorbeelden te vinden.

Hoe zit het op het werk ? Volgens Emilie Wapnick, een jonge Amerikaanse onderneemster/artieste/voordrachtgeefster en een expert op het vlak van multipotentialiteit, zouden de beste teams ontstaan uit een combinatie van de talenten van specialisten in een domein met de transversaliteit en creativiteit van multipotentiële personen.

Een aansporing voor iedereen dus om vrede te hebben met je karakter, of je nu specialist of “multipotentialist” bent.

Ben jij een "multipotentialist" ?

Enkele eigenschappen:

  •  jouw antwoord op de vraag wat je later wilde worden is wel 4 of 5 keer veranderd tijdens je schooltijd.
  • als mensen naar je hobby’s vragen, panikeer je! Je hebt er zodanig veel dat het je onmogelijk lijkt op die vraag te antwoorden.
  • je houdt ervan steeds weer nieuwe dingen te leren. Je bent er dol op… en je bent dus niet bang om oude dingen te vergeten.
  • een artikel, film of gesprek volstaat om je interesse te wekken. En voor je het weet ben je vertrokken voor urenlange opzoekingen over dat onderwerp.
  • wanneer je de basisprincipes eenmaal (snel) onder de knie hebt gekregen, begint datgene wat jou zo erg boeide je uiteindelijk te vervelen.
  • je hebt gemakkelijk en voortdurend nieuwe ideeën. Zoveel dat je niet echt de tijd neemt om ze ook daadwerkelijk uit te voeren.
  • een ander standpunt aannemen is voor jou geen probleem. Zowel in je privéleven als op het werk ben je bereid om van het ene op het andere moment een bocht van 180° te maken.

door Daniëlle De Wilde en Fabienne Doyen,
coaches bij BAO Group.