Wetsontwerp : Telewerk volledig gelijkgeschakeld in de arbeidsongevallenwet van de privésector
Wetgeving 19 december 2018

Wetsontwerp : Telewerk volledig gelijkgeschakeld in de arbeidsongevallenwet van de privésector

Telewerk is vandaag niet meer weg te denken. Zowel werkgever als werknemer zien telewerk steeds meer als een hedendaagse manier om het werk op een flexibele manier te organiseren. 

Bij telewerk is het dikwijls moeilijk om een onderscheid te maken tussen arbeid en privé.  Een telewerker werkt immers meestal van thuis uit tijdens de uren die hij zelf vastlegt. 

Dit heeft ertoe geleid dat in de  arbeidsongevallenwet een weerlegbaar vermoeden werd opgenomen dat elk dat een ongeval dat zich voordoet op de plaats en tijdens de uren die in de arbeidsovereenkomst van de telewerker zijn opgenomen moet worden beschouwd als een arbeidsongeval (ref naar wetgeving).  Ondanks deze regel bleef er een ongelijkheid bestaan in de arbeidsongevallenwet tussen de reguliere werknemers en de telewerkers.

 

De wet houdende diverse bepalingen inzake sociale zaken, die binnenkort zal verschijnen, legt de lat gelijk voor alle werknemers.  Met deze wet zal de arbeidsongevallenwet worden aangepast.


Telewerk gedefinieerd in de arbeidsongevallenwet

Het wetgevend kader voor het telewerk vindt men terug in de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 85.  Deze collectieve arbeidsovereenkomst heeft een regeling uitgewerkt voor de uitvoering van arbeid die op een structurele of een permanente basis buiten de werkplek van de werkgever wordt uitgevoerd.  Sinds 2017 is ook het occasioneel telewerk geregeld in de wet. 

Met de nieuwe wet houdende diverse bepalingen worden de termen structureel en occasioneel telewerk ook uitdrukkelijk opgenomen in de arbeidsongevallenwet.   Dit betekent dat hetzelfde beschermingsniveau niet alleen geldt voor het structureel telewerk, maar eveneens voor het occasioneel telewerk. 


Telewerk en de weg van en naar het werk ?

Bij telewerk wordt de arbeid meestal verricht vanuit de woonplaats van de werknemer.  Er kan dan ook geen sprake zijn van een verplaatsing van de woonplaats naar de werkplaats.  Dit in tegenstelling tot de werknemer die zich naar zijn arbeidsplaats begeeft en ondertussen ook de mogelijkheid heeft om, eventueel via een omweg, zijn kinderen naar school of een kinderopvang te brengen.  Voor deze werknemers werd deze verplaatsing in de arbeidsongevallenwet beschouwd als een onderdeel van de weg van en naar het werk.

Voortaan zullen de telewerkers kunnen genieten van dezelfde bescherming indien hij zijn kinderen naar school of de kinderopvang brengt en omgekeerd.  Dezelfde regel geldt voor een verplaatsing tussen de woonplaats en de plaats waar hij zijn eetmaal neemt of aanschaft.


Telewerk en het wettelijk vermoeden van arbeidsongeval ?

Een ongeval dat de werknemer overkomt tijdens en door de uitvoering van de arbeidsovereenkomst en dat een letsel veroorzaakt wordt beschouwd als een arbeidsongeval.   In de wet op de arbeidsongevallen werd bovendien een vermoeden ingevoerd dat  dat ieder ongeval dat plaatsvindt tijdens de uitvoering van de overeenkomst, behoudens tegenbewijs, geacht wordt als overkomen door het feit van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst. 

Ook voor de occasionele telewerker wordt dit vermoeden nu ingevoerd.  Voor alle telewerkers wordt het ongeval geacht overkomen te zijn tijdens de uitvoering van de overeenkomst wanneer :

  • Het ongeval gebeurt op de plaats(en) die schriftelijk vermeld word(-t)(-en) zijn als de plaats om zijn werk te verrichten in een telewerkovereenkomst of in enig ander document dat telewerk toelaat. Indien dit  niet werd vastgelegd in een dergelijk document dan wordt de plaats waar het telewerk gewoonlijk wordt uitgevoerd beschouwd als de plaats van tewerkstelling.
  • Het ongeval gebeurt tijdens de periode van de dag vermeld in voornoemd document.  Bij gebrek aan zo’n vermelding van periode , zal het vermoeden van toepassing zijn tijdens de werkuren die de telewerker zou moeten presteren indien hij in de lokalen van de werkgever zou presteren.


Inwerkingtreding ?

De nieuwe bepalingen treden in werking na publicatie in het Belgisch staatsblad.   

Bron : Wetsontwerp houdende diverse bepalingen inzake sociale zaken.