Burn-out : beroepsgerelateerde ziekte
16 april 2018

Burn-out : beroepsgerelateerde ziekte

Vorig jaar kondigde de minister van Volksgezondheid, Maggie De Block, aan burn-out als een beroepsgerelateerde ziekte te zullen erkennen. Dit is niet hetzelfde als een beroepsziekte. Beroeps- of werkgerelateerd betekent dat het werk niet als de hoofdoorzaak van de ziekte kan worden beschouwd.  Dit in tegenstelling tot een beroepsziekte waar er duidelijk een verband bestaat tussen het werk en de ziekte.  

Beroepsziekte ? 

Een werknemer kan tijdens zijn tewerkstelling blootgesteld worden aan bepaalde beroepsrisico’s en als gevolg hiervan een groter risico lopen om een bepaalde ziekte te krijgen.  Indien de ziekte hoofdzakelijk doordat men op het werk blootgesteld werd aan dit risico, spreekt men van een beroepsziekte.

Om een ziekte te erkennen als beroepsziekte bestaan er twee systemen.

  • Ofwel kan men kan nagaan of de ziekte vermeld wordt in de wettelijk vastgelegde lijst van de beroepsziekten. 
  • Ofwel wordt de ziekte niet vermeld op deze lijst. In dat geval bestaat er toch nog een mogelijkheid om de ziekte te laten erkennen als een beroepsziekte. De bewijslast ligt dan bij de werknemer.  Hij zal dus moeten aantonen dat hij lijdt aan een ziekte, dat hij blootgesteld werd aan een beroepsrisico en dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen de ziekte en de blootstelling. 

Indien vaststaat dat het gaat om een beroepsziekte, kan de werknemer een aanvraag indienen voor een vergoeding. 

Een ander gevolg van de blootstelling aan beroepsrisico’s is dat de werkgever in het kader van de welzijnswet de nodige preventiemaatregelen moet nemen om de risico’s te voorkomen.   Kan de werkgever de risico’s niet voorkomen, dan dient hij andere maatregelen te treffen om de risico’s zoveel mogelijk te beperken.

 

Beroepsgerelateerd ?

Een burn-out werd nog steeds niet erkend als beroepsziekte.  Een burn-out kan immers meerdere oorzaken hebben en is dus niet noodzakelijk het gevolg van het werk.

Desalniettemin houdt de erkenning dat burn-out een beroepsgerelateerde aandoening is, een belangrijk gevolg in.  De werknemer kan weliswaar geen vergoedingen aanvragen, een burn-out kan wel toegang bieden tot gesubsidieerde preventie en revalidatieprogramma’s waar de werknemer gebruik van kan maken. 

 

Interprofessioneel akkoord 2017-2018

In het interprofessioneel akkoord 2017-2018 willen de sociale partners een aantal maatschappelijke uitdagingen, waaronder burn-out, aanpakken.  Hiertoe werd een werkgroep opgericht binnen de Nationale Arbeidsraad. 

Deze werkgroep stelt voor om een kader te creëren voor het opzetten van pilootprojecten inzake primaire preventie.  Primaire preventie is gericht op het voorkomen van burn-out. 
De bedrijven kunnen op die manier een aanvraag doen voor een pilootproject.  Bij goedkeuring van de aanvraag wordt een forfaitaire vergoeding voorzien die kan oplopen tot 8.000€ per pilootproject.

Aan de hand van deze pilootprojecten wil men de nodige kennis verwerven voor het opzetten van een beleid dat kan leiden tot een effectieve preventie van burn-out.

 

 

Bron

Advies nr. 2080 van de Nationale Arbeidsraad – Interprofessioneel akkoord 2017-2018 – Burn-out.