spmt-arista

In de vakantieperiode worden er vaak lange autoritten gemaakt. Het risico bestaat dat op den duur de vermoeidheid zijn tol zal eisen en de chauffeur de nodige concentratie verliest. Elke twee uur een pauze nemen is één van de maatregelen die vaak aangeraden wordt. Om hier zoveel mogelijk baat bij te hebben, raden we aan om gedurende deze pauze enkele eenvoudige lichamelijke oefeningen te doen. Deze oefeningen kunnen eveneens helpen tegen de lichamelijke ongemakken die een lange autorit met zich meebrengt (zware benen, gewrichtspijnen,…).

U kan de oefeningen in deze video bekijken.


Activering van de spieren en van hart en bloedvaten

De aanbeveling voor het aantal herhalingen is indicatief, en kan verminderd of vermeerderd worden naargelang uw lichamelijke capaciteiten. De oefeningen mogen niet tot vermoeiing of het buiten adem raken leiden. De bedoeling ervan is de ontspanning van de spieren, niet het verbeteren van de conditie.

1. Snel wandelen of traag lopen, een tiental meter, meerdere keren, zonder zich buiten adem te lopen.
 2. Door de knieën buigen: 5 tot 10 herhalingen, zonder de ademhaling te belemmeren (uitademen bij het terug strekken van de benen)
3. Het buigen van één been, terwijl men de voet op een verhoging zet. Herhaal 4 of 5 keer voor elk been.4. Richt uw hielen op tot u op de tippen van uw voeten staat, sta daarna op uw hielen en richt de tippen op. Herhaal vijf keer.


5. Buig zijwaarts het ene been, vervolgens het andere. Drie à vijf keer aan elke zijde.

6. Draai het bekken. Drie tot vijf rotaties in de ene richting, drie tot vijf in de andere.7. Strek beurtelings verticaal een arm uit. Drie tot vijf keer.


De spieren rekken en strekken (‘stretching’)

De volgende stretching-oefeningen moeten voldoen aan de volgende principes: het mag geen pijn doen en de stretching-positie dient 10 tot 15 seconden te worden aangehouden.

1. De voorkant van de dij stretchen2. De achterkant van de dij stretchen
3. De kuiten stretchen


 


4. De schouders stretchen


5. De voorarmen strekkenGoede reis en een goede vakantie!

Jean-Philippe Demaret
Preventieadviseur-ergonoom
Licentiaat kinesitherapie en lichamelijke opvoeding