30 januari 2019

Gepubliceerd in Publicatie

IJs, sneeuw en ijzel zijn terug van nooit weggeweest op onze wegen. Een goed moment om de essentiële regels voor het veilig rijden bij deze weersomstandigheden nog eens op een rijtje te zetten.


1. Vertraag

Elek chauffeur dient zijn of haar snelheid aan te passen aan de weersomstandigheden. Ligt er sneeuw of ijzel, dan moet u trager gaan rijden. Een besneeuwde weg is immers 4 keer zo glad als een droge weg, en een weg met ijzel tot 8 keer zo glad !  

2. Houd meer afstand

Een gladde rijbaan betekent een langere remafstand ! Het is dus van uiterst groot belang om meer afstand te houden ten opzichte van de voertuigen voor u.

3. Pas uw uitrusting aan !

Moet u vaak rijden bij winterse weersomstandigheden? Aarzel dan niet om voor winterbanden te kiezen. Met winterbanden heeft de wagen een betere grip op een nat, besneeuwd of beijzeld wegdek vanaf temperaturen onder de 7 graden. Zorg ook dat uw koplampen, achterlichten en ruitenwissers correct functioneren en vergeet die ijskrabber niet in uw handschoenenkastje te leggen !

4. Rem bij voorkeur op de motor

Het is beter "op de motor te remmen" door terug te koppelen wanneer u wilt afremmen. Anders riskeert u dat de remmen gaan blokkeren en dat de wagen gaat glijden.

5. Anticipeer

Hoe later u remt, hoe hoger het risico dat u niet op tijd tot stilstand zal kunnen komen…

6. Zachtjes aan !

Rijd "zachtjes aan". Op een besneeuwd wegdek is de grip een stuk minder en een te bruusk manoeuvre kan al snel leiden tot een verlies van controle.   

7. Wat als ik slip ?

Begint uw wagen te slippen, dan is het belangrijk dat u rustig blijft, zodat u geen abrupte manœuvres gaat maken, en dat u niet gaat remmen of versnellen.

Kijk altijd in de richting die u wilt uitgaan in plaats van degene die u wilt vermijden. De ogen sturen het stuur namelijk in die richting. Het is dus beter uw blik te richten op de uitgang van de bocht vòòr u dan op de boom langs de weg !

8. Voorzichtig te allen tijde 

Zelfs met al deze tips blijft autorijden bij slecht weer een gevaarlijke activiteit. U vermijdt dus beter autoritten die niet absoluut noodzakelijk zijn. Telkens wanneer de temperatuur onder het vriespunt zakt, moet u extra voorzichtig zijn, ook al lijken de wegen sneeuwvrij. Er kunnen nog steeds ijsplekken op de rijbaan liggen, vooral aan op- en afritten van snelwegen, op bruggen en in bochten !

Goede reis !

 

Bron : Agence wallonne pour la Sécurité routière (AWSR)