Risicoanalyse voor beeldschermwerk, speciaal voor de KMO's
Actueel 14 maart 2024

Risicoanalyse voor beeldschermwerk, speciaal voor de KMO's

KMO’s zijn zelf verantwoordelijk voor het maken van een risicoanalyse voor beeldschermwerkers. Om onze klanten hierin te ondersteunen heeft Cohezio een online vragenlijst ontwikkeld. Daarmee kan de werkgever een analyse uitvoeren van de precieze risico’s op het vlak van beeldschermwerk.

Beeldschermwerk: welke risico’s zijn hiermee verbonden?

Zittend werk met bovendien ook nog eens de ogen gericht op het computerscherm heeft gevolgen voor de gezondheid. Veel voorkomende risico’s zijn onder meer: negatieve gevolgen van langdurig zitten, rugpijn, vermoeide ogen, hoofdpijn en een intensieve belasting van de spieren van de polsen.

Het is echter wettelijk verplicht om de vijf jaar een risicoanalyse uit te voeren voor je beeldschermwerkers. Door de risico's vroegtijdig op te sporen, kan je de nodige aanpassingen doorvoeren om de risico's te beperken en zo te voorkomen dat diverse problemen ontstaan of verergeren.

 

Hoe kan je de risicoanalyse voor beeldschermwerk van A tot Z in goede banen leiden?

Je hebt niet de tijd om een bezoek te brengen aan elke werkpost en bovendien hebben je kernactiviteiten heel weinig te maken met ergonomie... Hoe kan je deze risico's dan opsporen? Dankzij de online vragenlijst die onze deskundige ergonomen ontwikkeld hebben, kan je de risicoanalyse op een heel eenvoudige manier uitvoeren.

 

Pas je eigen werkplek aan dankzij de voorgestelde maatregelen

Na het invullen van de vragenlijst ontvangen zowel de werkgever als de medewerkers die de vragenlijst ingevuld hebben een rapport met concrete maatregelen en een informatieve brochure over beeldschermwerk. Daarmee kunnen beiden aan de slag om verbeteringen aan te brengen aan de werkpost.

 

“Als werkgever ontvang je een verslag met een algemeen beeld van de resultaten voor alle medewerkers die de online vragenlijst hebben ingevuld. Zo kan je in samenwerking met je team concrete en passende maatregelen nemen, zegt Marie Koziol. Het is een ideale manier om tegelijkertijd zowel de werkgever als het team bewust te maken van het belang van een ergonomische werkplek.” Marie Koziol, preventieadviseur arbeidsveiligheid bij Cohezio.

 

Tien praktische tips voor een optimale werkplek

  1. Bewaar 50 tot 70 cm afstand van je scherm.
  2. Plaats je scherm en toetsenbord recht voor je. Gebruik je meerdere schermen? Dan hangt de plaatsing van je schermen af van hoeveel je beide schermen gebruikt.
  3. De bovenste boord van je scherm mag niet hoger zijn dan je ogen.
  4. Plaats je scherm loodrecht ten opzichte van de vensters.
  5. Plaats je toetsenbord zo plat mogelijk.
  6. Laat vóór je toetsenbord 10 tot 15 cm plaats vrij voor steun van je voorarmen en polsen.
  7. Regel de zithoogte van je stoel zo in dat je dijbenen horizontaal zijn, met je voeten plat op de grond. Regel vervolgens de hoogte van het werkblad zodat die overeenstemt met de ellebooghoogte. (Daarvoor hou je de ellebogen naast het lichaam en maak je een hoek van 90°).
  8. Controleer of je voeten plat op de grond of op een voetsteun kunnen rusten.
  9. Plaats het scherm zo, dat er geen zon- of ander licht in reflecteert. 
  10. Vermijd om lang in dezelfde houding te blijven zitten. Beweeg regelmatig en denk eraan regelmatig in de verte te kijken om je ogen te laten rusten.

Voor een volledig en gedetailleerd overzicht volstaat het om aan de vragenlijst deel te nemen!

 

Wil je graag meer informatie over de online vragenlijst? Wens je gepersonaliseerde tips van onze deskundige ergonomen? Of wil je een risicoanalyse voor beeldschermwerkers aanvragen? Neem contact op met uw regionale technical manager of het secretariaat via fos@cohezio.be