Geweld, pesterijen en ongewenst seksueel gedrag, discriminatie of conflicten op het werk zijn voorbeelden van psychosociale risico’s die een nadelig effect kunnen hebben op het welzijn van de werknemers, hun mentale en/of fysieke gezondheid, de kwaliteit van hun werk, de prestaties van de organisatie, enz.).

In het kader daarvan dient elke werkgever de nodige maatregelen te treffen om psychosociale risico’s op het werk te voorkomen en de eruit voortvloeiende schade te vermijden of te beperken.
Elke werkgever moet de volgende preventieve maatregelen nemen:

  • Een interne procedure voor het beheer van psychosociale risico’s opstellen voor het bedrijf. Die procedure moet het onder meer mogelijk maken voor de werknemers die geconfronteerd worden met ongepast gedrag op het werk om te worden opgevangen, het nodige advies te krijgen en eventueel een snelle en onpartijdige interventie te vragen. 

​De procedure moet worden opgenomen in het arbeidsreglement en meegedeeld aan alle werknemers Download de typeprocedure om op te nemen in uw arbeidsreglement

  • Een preventieadviseur aanduiden die gespecialiseerd is in psychosociale aspecten en eventueel één of meer vertrouwenspersonen.
    • Wanneer u bij ons bent aangesloten, kunt u een beroep doen op een preventieadviseur psychosociale aspecten van Cohezio.  
      ​Elke werknemer is vrij om contact op te nemen met onze mobbinglijn: 02/533.74.44 of fos@cohezio.be.
       
    • De werkgever heeft de vrije keuze om één of meer vertrouwenspersonen aan te duiden. De tussenkomst van die personen is louter informeel om een oplossing te vinden. Om vertrouwenspersoon te worden, moet men de noodzakelijke opleiding volgen.
      U kunt een beroep doen op de opleidingsdienst van Cohezio. Vraag een vrijblijvende offerte via academy@cohezio.be.
       
  • Een beleid voor psychosociaal welzijn op het werk opstellen.
    Daarvoor is het nodig om de situaties te identificeren die psychosociale risico’s op het werk kunnen veroorzaken.

    De werkgever zal dan ook een analyse van de psychosociale risico’s op het werk moeten uitvoeren, rekening houdend met de gevaren die verband houden met de elementen arbeidsorganisatie, arbeidsinhoud, arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden en interpersoonlijke relaties op het werk. Cohezio blijft ter beschikking om u bij te staan en te begeleiden bij het uitvoeren van een psychosociale risicoanalyse op het werk (02/533.74.44 of fos@cohezio.be)
     
  • De werkgever wiens werknemers in contact komen met derden tijdens de uitvoering van hun werk, is verplicht een preventiebeleid uit te werken dat rekening houdt met die specifieke risicofactor.
    ​Daartoe moet de werkgever:
    • rekening houden met die specifieke situatie in het kader van de uitvoering van de psychosociale risicoanalyse;
    • ook de inhoud in overweging nemen van de verklaringen van werknemers in het register van feiten door derden;
    • erop toezien dat werknemers die tijdens de uitvoering van hun werk te maken kregen met geweld door derden, gepaste psychologische ondersteuning krijgen van gespecialiseerde diensten of instellingen.

Cohezio staat voor u klaar om eventueel bijkomende informatie te geven over deze specifieke procedure (02/533.74.44 of fos@cohezio.be).