Verbreking van arbeidscontract omwille van medische overmacht: nieuwe verplichting voor de werkgever
Wetgeving 27 maart 2024

Verbreking van arbeidscontract omwille van medische overmacht: nieuwe verplichting voor de werkgever

Op voorstel van de minister voor Sociale Zaken Frank Vandenbroucke heeft de ministerraad op 9 februari 2024 een ontwerp van een koninklijk besluit tot uitvoering van bepalingen in de wetgeving rond het Terug Naar Werk-fonds goedgekeurd. Dit nieuwe koninklijk besluit zal in werking treden op 1 april 2024. Vanaf die datum zullen werknemers niet langer verplicht outplacementbegeleiding hoeven te bieden bij eenzijdige beëindiging van een contract wegens medische overmacht.

In plaats daarvan dienen zij twee nieuwe verplichtingen te eerbiedigen binnen de 45 dagen na de verbreking van het contract:

  1. Het verstrekken van bepaalde identificatiegegevens van de betrokken werkgever en -nemer aan het Terug Naar Werk-fonds;
  2. Het betalen van een bijdrage van 1.800 euro aan het Terug Naar Werk-fonds beheerd door het RIZIV.

De werkgevers kunnen de identificatiegegevens meedelen via een elektronisch of papieren formulier, verkrijgbaar op de website van het RIZIV,  en ontvangen vervolgens een uitnodiging ter betaling vanwege het Terug Naar Werk-fonds.

Het is belangrijk op te merken dat:

  • geen enkele bijdrage verschuldigd is in de gevallen waarin het de werknemer is die zijn arbeidscontract heeft beëindigd omwille van medische overmacht
  • voor wat betreft openbare functies, deze regel enkel van toepassing is voor contractuelen en niet voor statutairen, gezien voor deze laatste groep een ontslag omwille van medische overmacht hoegenaamd niet mogelijk is.

Doel

Hoofddoelstelling van deze nieuwe maatregel is werknemers die ontslagen zijn omwille van medische overmacht de kans te geven zich te wenden tot het Terug Naar Werk-fonds, alwaar hij of zij bijstand mag verwachten bij het zoeken van nieuw werk.

Concreet dienen werknemers die dit wensen hun aanvraag tot hulp in te dienen bij het fonds binnen de zes maanden na de beëindiging van hun contract. De aanvraag zal binnen de 45 dagen geëvalueerd worden. De aanvragen die aanvaard worden zullen recht geven op een bon van 1.800 euro voor gespecialiseerde dienstverlening, zoals carrièrebegeleiding of een gepersonaliseerde coaching door een erkende dienstenverstrekker.

Vanaf 1 april 2025 zullen werknemers en werkzoekenden die erkend zijn als langer dan een jaar arbeidsongeschikt, eveneens een beroep kunnen doen op het Terug Naar Werk-fonds, naargelang de beschikbare fondsen.

Sancties

Het niet naleven van deze nieuwe regel kan de werkgever op een sanctie komen te staan.

Sancties van niveau 2, zoals voorzien door het Sociaal strafwetboek (Art. 220/2), zullen worden toegepast op de werkgever, diens aangestelde of diens afgevaardigde die:  

  • de vereiste informatie niet heeft overgemaakt aan het RIZIV;
  • of dit niet binnen de gestelde termijnen en volgens de voorwaarden vastgelegd door de wet en haar uitvoeringsbesluiten heeft gedaan;
  • of het bedrag van 1.800 euro niet heeft overgemaakt aan het Terug Naar Werk-fonds”;
  • of die dit niet heeft overgemaakt volgens de voorwaarden zoals vastgelegd door de wet en haar uitvoeringsbesluiten.

Het bedrag van de (strafrechtelijke en administratieve) boete zal vermeerderd worden met het aantal werknemers dat door de inbreuk geïmpacteerd wordt.

Wetgeving : Programmawet (I) van 26 december 2022 (hoofdstuk 6, artikel 161 e.v.)

 

Meer info

Meer informatie over deze nieuwe procedure, en over de werking van het Terug Naar Werk-fonds, vind je op de website van het Terug Naar Werk-fonds (RIZIV).


Bronnen: