Ongewenst gedrag op het werk bedreigt het welzijn van medewerkers

Er wordt geacht dat werknemers goed met elkaar samenwerken. Met een goede samenwerking kun je als organisatie je doelstellingen bereiken. Maar een goede onderlinge samenwerking tussen werknemers is niet altijd vanzelfsprekend. Nu hoeven collega´s onderling ook geen vrienden te zijn, maar een normale volwassen samenwerking is wel het minste wat je van werknemers mag verwachten. Wanneer samenwerking uitloopt op ongewenst gedrag op het werk, dan moet je ingrijpen. Ongewenst gedrag is uiterst schadelijk. Het tast de werksfeer aan, het welzijn van de medewerkers en tast de voortgang aan om je doelstellingen te bereiken. Cohezio heeft preventieadviseurs die veel ervaring met psychosociale aspecten hebben. Zij kunnen je in deze gevallen adviseren en begeleiden.

Welke vormen van ongewenst gedrag op het werk kom je tegen?

Ongewenst gedrag op het werk kan zich uiten in diverse vormen. Dit gedrag kan zich zeer uitdrukkelijk manifesteren, maar ook heel geraffineerd. In dit laatste geval zullen lang niet alle medewerkers weten dat er bepaalde feiten van ongewenst gedrag op de werkvloer spelen. Welke vormen van ongewenst gedrag komen het meeste voor?

Pesten

Pestgedrag op het werk komt vaker voor dan je misschien denkt. Dit komt ook, doordat pesten niet altijd publiekelijk gebeurt. Er kan al lange tijd pestgedrag op de werkvloer bezig zijn, zonder dat je als werkgever hier iets van weet. je komt er pas achter als het slachtoffer bijvoorbeeld slecht presteert, langdurig ziek wordt of uitvalt. Kenmerkend bij het pesten, is dat de waardigheid en integriteit van het slachtoffer wordt aangetast. Hij/zij is slachtoffer van vijandig, beledigend, kwetsend of vernederend gedrag. Pesten heeft zowel fysiek als psychisch grote gevolgen voor het slachtoffer, maar kan ook de werksfeer in de organisatie tot een dieptepunt laten zakken.

Ongewenst seksueel gedrag

Een andere ernstige vorm van ongewenst gedrag op het werk, is ongewenst seksueel gedrag. Ongewenst seksueel gedrag kan zich uiten zowel verbaal als non-verbaal. Verbaal kunnen bepaalde seksueel getinte opmerkingen heel beledigend, bedreigend of vernederend overkomen. Vaak ontstaat dergelijk verbaal ongewenst seksueel gedrag met het maken van dubbelzinnige opmerkingen en kan uitlopen tot het maken van bepaalde seksuele insinuaties of het doen van onwenselijke voorstellen. Non-verbaal uit ongewenst seksueel gedrag zich in aanrakingen, aanranding, verkrachting of zelfs geweld. Het spreekt voor zich, dat dit gedrag hard aangepakt moet worden.

Geweld op het werk

Geweld op het werk uit zich vooral in fysieke agressie, waarbij er slagen worden uitgedeeld. Maar geweld op het werk kan ook niet fysiek zijn en zich uiten als verbale agressie. Denk aan het beledigen van iemand, kwaadspreken of bedreigingen. Er is geen enkele reden om geweld op het werk te tolereren. Als het zover komt is meestal al sprak een beschadigde arbeidsrelatie tussen werkgever en werknemer.

Laat je adviseren door Cohezio bij ongewenst gedrag op het werk

Wanneer er bij jou ongewenst gedrag op het werk plaatsvindt, dan moet je als werkgever actie ondernemen. Je bent niet voor niets aangesloten bij Cohezio als jouw externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. Juist bij gevallen van ongewenst gedrag op het werk, mag je gebruikmaken van onze expertise. Onze preventieadviseurs voorzien je van goede adviezen hoe je dergelijke situaties aanpakt, maar ook hoe je een beleid opstelt voor psychosociaal welzijn op de werkvloer. Hiermee neem je preventieve beleidsmaatregelen, zodat je ongewenst gedrag voorkomt.